Gündem
Türkiye'den Haberler
14 Mayıs 2024 19:36

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş fiyatların sadece piyasa şartlarıyla izah edilemeyeceğini söyledi. Erdoğan, 'Temel gıda fiyatlarındaki artışın arkasında fırsatçılık var' dedi.

*CHP lideri Özel, Soma faciasının 10. yıl dönümünde maden kazalarına dikkat çekti.'Soma'dan bugüne 649 madenci öldü.İki Soma daha oldu kimsenin haberi olmadı' diye konuşan Özel, Türkiye'nin ölümlü işçi kazalarında dünya birincisi olduğunu dile getirdi.

*TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa turu kapsamında MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldi. Kurtulmuş, görüşmenin faydalı ve verimli geçtiğini dile getirdi.

*Yargıtay'daki başkanlık düğümü 37. tur oylamada çözüldü. Yargıtay Başkanlığı'na 193 oy alan 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez seçildi.

*Türklerin yurt dışında gayrimenkul alımları 2024'ün ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre %62 arttı. Son bir yıllık rakam 2 milyar 315 milyon dolar oldu.

*Balıkesir-Gönen'de bulunan kafatası ve kemiklerin, ekonomist Korhan Berzeg'e ait olduğu DNA sonucuyla kesinleşti. Uzmanlar şimdi Berzeg'in ölüm sebebini araştıracak.

*Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel bir maden ocağında göçük meydana geldi. Göçükte, toprak ve kömür yığını arasında kalan iki işçiden 1'i yaşamını yitirdi.

*Eski HDP eş başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da yargılandığı Kobani Davası'nın 83. duruşması Perşembe günü görülecek.Bu duruşmada karar çıkması bekleniyor

*Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyonla mücadele mesajı verdi. Başkan Karahan, "Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz." dedi.

*Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında adı geçen ve evleri aranan 3 polis müdürünün gözaltına alındığı iddia edildi. Emniyet kaynakları, iddiayı doğrulamadı.

*Azerbaycan'la Türkiye arasında doğalgaz işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayla, Türkmenistan gazı, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaşacak.

*Yaz mevsimi yaklaşırken bazı illerin yüksek kesimlerinde kar sürprizi yaşandı. Ağrı, Bolu, Erzurum, Düzce, Van, Ardahan ve Çorum'un yüksek kesimleri beyaza büründü.

*Maliye Bakanı,Türkiye'nin önceliğinin fiyat istikrarı ve enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyledi.Şimşek,'Mali ayarlama enflasyon düşüşüne yardımcı olacak' dedi.

*Hazine Bakanı Şimşek, enflasyonun mayıs ayında zirveye çıkacağını belirtti. Şimşek 'O noktadan itibaren enflasyon oranında her yıl anlamlı bir yavaşlama göreceğiz' dedi.

*İstanbul'da suya %36 ile %53 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. İstanbulluların % 75'inin kullandığı 1. kademe suyun birim fiyatı 23.72 liradan 32.28 liraya yükseldi.

*MEB Tekin, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun haftaya Meclis'e geleceğini söyledi. Son şekli verilen kanun taslağında şiddete karşı yeni tedbirler yer alıyor.

*Antalya'daki teleferik kazasıyla ilgili ilk duruşma 11 Haziran'da görülecek. Kepez Belediye Başkanı Kocagöz dahil 12 sanık hakkında 27'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

*Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail'in işgalci bir güç olduğunu vurguladı. Fidan, "Netanyahu dünya için güvenlik sorunu haline geldi" diye konuştu.

*DSÖ, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın can kaybı sayısı açıklamalarına "tam güven duyduğunu" açıkladı. Gazze Şeridi'nde can kaybı sayısı 35 bini aştı.

*Katar Başbakanı es Sani, Refah operasyonunun ateşkes görüşmelerini çıkmaza soktuğunu söyledi. Es Sani, temel görüş ayrılığının rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın sona erdirilmesi ile ilgili olduğunu belirtti.

*Güney Afrika Cumhuriyeti'nin UAD'den İsrail ile ilgili talep ettiği yeni tedbirler, 16 ve 17 Mayıs'taki duruşmalarda görüşülecek. Duruşmalar canlı yayınlanacak.

*Yunanistan'da Atina Ünv. Hukuk Fakültesi öğrencileri Filistin'e destek için yerleşme eylemi yapmak istedi. Polisin müdahalesiyle çıkan arbedede 27 öğrenci gözaltına alındı.

*AB Yüksek Temsilcisi Borell, Gazze hakkında konuştu. Borel, 'AB ülkeleri, Rusya karşısında oldukça birleşti. Gazze konusundaysa çok fazla bölünmüş durumdayız' dedi.

*ABD'de Üretici Fiyat Endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde arttı. ÜFE, yıllık bazda ise yüzde 2,2 yükseldi.

*AB, yeni göç ve iltica kurallarını kabul etti. Yeni kurallar, birliğin dış sınırlarının güçlendirilmesi ve sorumluluğun üye ülkeler arasında paylaştırılmasını içeriyor.

*Fransa'ya bağlı Yeni Kaledonya'da yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak yasa tasarısı protesto edildi. Çıkan olaylarda 48 kişi gözaltına alındı, 200 araç kundaklandı, başkent Noumea'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

*AB, 'influencer'ları destekleme kararı aldı. Kararla, dezenformasyon, çevrim içi nefret söylemi ve siber zorbalık gibi tehlikelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

*Almanya Başbakanı Scholz, haziranda düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'nden kimsenin yüksek beklentisinin olmaması gerektiğini söyledi. Scholz, 'Orada savaşın sona ermesini değil, en iyi ihtimalle doğrudan görüşmelere başlama sürecini görüşeceğiz' dedi.

*Nijerya'nın Zamfara eyaletinde 'teşhis konulamayan hastalık' nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti. 'Teşhis konulamayan hastalık' vakası şimdiye kadar 505 kişide görüldü.

*Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 148'e yükseldi. Kaybolanların sayısının ise 127 olduğu bildirildi.

*Rusya Savunma Bakanlığındaki rüşvet soruşturması devam ediyor. Personel Daire Başkanı Korgeneral Yuri Kuznetsov, rüşvet suçlamasıyla tutuklandı.

*ABD Başkanı Biden, Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklayan yasa tasarısını imzaladı. Tasarı yasalaştıktan 90 gün sonra ithalat yasağı başlayacak.

*Hindistan'da toz fırtınası nedeniyle reklam panosu benzin istasyonunun üzerine düştü; 1 kişi öldü, 75 kişi yaralandı. Enkaz altındaki 25 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.

*5. dönemine başlayan Rusya lideri Putin, çeşitli atamalar yaptı. Sözcü Peskov ve Danışman Uşakov koltuklarını korurken, eski Güvenlik Konseyi Sekreteri Patruşev, Putin'in yardımcısı olarak atandı.

*Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymasında ölenlerin sayısı 52'ye yükseldı. Kayıp 17 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

*Rusya'nın Volgograd bölgesinde bir yük treni, 'dış müdahale' sonucu raydan çıktı ve alev aldı. Rus basını, kazaya Ukrayna İHA'larının neden olduğunu ileri sürdü.

*Batı Kanada'da etkili olan orman yangını 10 hektarlık alana yayıldı. British Colombia eyaletindeki Fort Nelson kasabasının tamamına yakını tahliye edildi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i ağırladı. 'İki ülke arasında çözülemeyecek sorun yok' diyen Erdoğan, çözüm için diyalogu işaret etti.

*Erdoğan, Miçotakis'in 'Hamas terör örgütüdür' sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan, 'Hamas, topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür' dedi.

*Kamuda tasarruf paketi açıklandı. Kamuda araç, bina ve demirbaş alımı 3 yıl durdurulacak. Personel alımı da sınırlanacak.

*CHP lideri Özel tasarruf paketini eleştirdi. Özel, "kamuya personel alımı sınırlaması emekçiler açısından son derece ciddi bir durumdur" diye konuştu.

*Kripto varlıkları ilk kez tanımlayacak ve işlemlerini yasal zemine oturtacak teklif bu hafta Meclis'e geliyor. Kripto varlıklarda açığa satış ve kaldıraçlı işlem yasaklanacak.

*Sözleşmeli öğretmen istihdamında mülakat puanının, KPSS puanının % 50'si ile sözlü sınav puanın % 50'si alınarak belirlenmesine karar verildi. İlk uygulama, 20 bin öğretmen atamasında hayata geçirilecek.

*TBMM Başkanı Kurtulmuş'un yeni anayasa turu sürüyor. Kurtulmuş bugün MHP TBMM Grubu'nu ziyaret ederek yeni anayasa konusundaki görüşlerini dinleyecek.

*AKP il başkanları bugün toplanıyor. İstanbul ve Ankara gibi bazı illerin yönetimlerinin değişmesi beklenen toplantıda oy kaybının sebepleri de araştırılacak.

*Bursa merkezli 9 ilde düzenlenen operasyonda 'çağrı merkezi' çetesi çökertildi. Vatandaşları yatırım vaadiyle kandırıp paralarını alan 38 şüpheli yakalandı.

*Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında görevden uzaklaştırılan 3 polis memurunun evinde arama yapıldı. İkametlerde bulunan dijital materyallere el konuldu.

*Tiyatro ve sinema dünyasının usta ismi Ayten Gökçer 84 yaşında yaşamını yitirdi. Gökçer'in cenazesi yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

*10 ülkenin merkez bankası, yılın ilk çeyreğinde 24 milyar dolarlık altın aldı. TC Merkez Bankası, 30 tonla en çok altın alan banka oldu.

*İsrail, Gazze'de operasyonlarını genişletti. Ordu, Refah'ın doğusu ve sınır kapısının Gazze tarafında Hamas'a karşı operasyonel faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı.

*İsrail ordusunun Refah'ı terk etme çağrısı yaptığı Gazzelilerin kentten göçü sürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 300 bin kişinin El-Mevasi'ye doğru hareket ettiği belirtiliyor.

*İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki savaşın bitmesi için, Hamas'ın silah bırakıp esirleri teslim etmesini şart koştu. Netahyahu, Hamas'a sürgün seçeneğinin de masada olduğunu söyledi.

*İsrail ordusu yeniden Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'ye girdi. Hamas'ın askeri kanadı, kampın doğusunda İsrail güçleri ile savaştıklarını açıkladı.

*BM Genel Sekreteri Guterres, BM personeline yönelik saldırılarla ilgili kapsamlı soruşturma istedi. Guterres, acil ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması talebini yineledi.

*İngiltere'de Filistin'e destek gösterilerine, Londra'daki Queen Mary Universitesi de katıldı. Öğrenciler, okullarının İsrail'e destek veren şirketlerle ilişkilerini kesmesini istedi.

*Beyaz Saray, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarını soykırım olarak görmediklerini açıkladı. Refah'a kapsamlı bir operasyonun hata olacağı da belirtildi.

*Rusya Devlet Başkanı Putin 16-17 Mayıs'ta Çin'i ziyaret edecek. Bu, Putin'in 6 yıllık yeni başkanlık döneminin ilk yurt dışı ziyareti olacak.

*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz ziyarette bulundu. Blinken, mevkidaşı Kuleba ve Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşecek.

*Kenya'daki sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 277'ye yükseldi. 56 bin ailenin evini terk etmek zorunda kaldığı ülkede, sellerden etkilenenler için 167 kamp kuruldu.

*Öte yandan ülkede salgın hastalıklar da görülmeye başlandı. 53 kolera vakası tespit edildiği açıklandı.

*Eski ABD Başkanı Trump'ın sus payı davasında eski avukatı Cohen ifade verdi. Cohen, Trump'ın 2016 seçim kampanyasına zarar verebilecek olası skandalları örtbas etmek için ödemeler yaptığını doğruladı.

*Afganistan'ın kuzeyindeki sel felaketinde ölenlerin sayısı 344'e yükseldi. Birçok ev ve okulun da hasar gördüğü sellerde bin 600'den fazla kişi de yaralandı.

*Güney Afrika'da 6 Mayıs'ta çöken binada can kaybı sayısı 32'ye yükseldi. Enkaz altında bulunan 20 işçi için arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

*Hindistan'da toz fırtınası nedeniyle reklam panosu benzin istasyonunun üzerine düştü; 8 kişi öldü, 59 kişi yaralandı. Enkaz altındaki 20 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.

*Endonezya'nın Sumatra adasında Merapi Dağı'ndan akan soğuk lav ve su baskınları en az 41 can aldı. 17 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

*Rusya'nın ilerleyişinin devam ettiği Harkov'da, cephe hattından sorumlu Ukraynalı komutan değiştirildi. Görev değişikliğinin nedeni açıklanmadı.

*Rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan ABD'li Senatör Menendez'in yargılanmasına başlandı. Menendez'in 16 ayrı suçtan yargılanmasının 5 ila 7 hafta sürmesi bekleniyor.

*Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Navaz Partisi Genel Başkanlığından istifa etti. Partinin liderliğini, Şahbaz Şerif'in abisi ve eski başbakan olan Navaz Şerif üstlenecek.

*Almanya, sığınmacılara yapılan nakit ödemeleri sınırlandırmaya başladı. Mali yardımlar karta yüklenerek ülke dışına nakit gönderilmesi engellenecek.

*Çin, Sarı Deniz'de bugün tatbikata başlıyor. 3 gün sürecek tatbikat, Sarı Deniz'in kuzeyinde gerçek muharebe koşulları altında gerçekleşecek.

*ABD'de kaza sonucu çöken Baltimore Köprüsü'nün enkazı, kontrollü yıkımla havaya uçuruldu. Operasyon kötü hava koşulları nedeniyle hafta sonu ertelenmişti.

*Kral Charles, Kara Havacılık Komutanlığı'ndaki Kurmay Albay rütbesini oğlu Prens William'a devretti. William, törenin ardından Ordu Hava Birlikleri'ndeki ilk görevine başlayacak.

*Bill Gates'in eski eşi Melinda French Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı'nın eşbaşkanlığından ayrılacağını duyurdu. French Gates, 2000 yılından bu yana vakfın liderliğini yürütüyordu.

*OpenAI, ChatGPT'nin yeni yapay zeka modelini duyurdu. Yeni model, ses, görüntü ve metin üzerinden gerçek zamanlı mantık yürütebiliyor.

*'Geleneksel trafik ışıkları' tarihe karışıyor. Akıllı ve otonom araçların yaygınlaşmaya başlamasıyla, trafik ışıklarına 4. bir renk olarak 'beyaz'ın eklenmesi bekleniyor.