Gündem
Türkiye'den Haberler
15 Mayıs 2024 19:21

*Ayhan Bora Kaplan soruşturması üzerinden hükümete kumpas iddiası gündemdeyken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar geldi. Erdoğan, "Çetin mücadeleler sonucu gerilettiğimiz bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyeceğiz." dedi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'ye iade-i ziyaretin ne zaman gerçekleşeceğine yönelik soruyu da yanıtladı. Erdoğan, ziyaretin yakın zamanda yapılacağını söyledi.

*İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebini oy birliğiyle reddetti. Karara itiraz yolu açık bulunuyor.

*Çalışma Bakanı Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin açıklama geldi. Ekonomik verilerin iyiye gittiğini vurgulayan Işıkhan, "Asgari ücrete ek zam olmayacak." dedi.

*Maliye Bakanı Şimşek,fiyat istikrarı için gerekli tüm adımların atılacağını söyledi. Şimşek,'Bu yaz dezenflasyona yönelik politikaların etkilerini görmek mümkün olacak' dedi.

*İstanbul Başakşehir'de metro istasyonu yakınlarında yağmur gideri içinde el yapımı patlayıcı bulundu. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

*Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı.Gizli tanık ifadeleri doğrultusunda, görevden uzaklaştırılan 3 polis müdürü ve 1 komiser gözaltına alındı.

*Isparta'da 2007'de 57 kişinin öldüğü uçak kazasına ilişkin, 11 yıl 8 ay hapis cezası bulunan firari hükümlü Yavuz Çizmeci, İstanbul Havalimanı'nda sahte kimlikle yakalandı. Çizmeci tutuklanarak cezaevine gönderildi.

*Irak'ın kuzeyindeki Gara ve Hakurk bölgelerine hava harekatı düzenlendi. Operasyonda 12 terörist etkisiz hale getirildi.

*İsrail Başbakanı, Refah'a kara operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. 500 bin kişinin tahliye edildiğini belirten Netanyahu, insani felaket yaşanmadığını ileri sürdü.
 
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Refah operasyonunun 'olumsuz etki' yarattığını söyledi. Blinken, Refah Sınır Kapısı'nın yardım geçişine açılması çağrısında bulundu.

*Hizbullah, İsrail'in 2 askeri üssüne İran yapımı füzelerle saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu. Saldırı Hizbullah'ın saha komutanlarından Mekki'nin öldürülmesine karşılık yapıldı.

*İsrail Başbakanı Netanyahu, yabancı işçi kotasını önemli ölçüde artırma planını onayladı. Plan, Filistinli işçilerin, yabancı işçilerle değiştirilmesini amaçlıyor.

*Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile telefonda görüştü. Fidan, Gazze'de kalıcı ateşkesin önemine değinerek İsrail'in Refah'a saldırısının kabul edilemez olduğunu belirtti.

*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna'ya ek 2 milyar dolarlık askeri finansman sağlanacağını açıkladı. Blinken önümüzdeki günlerde iki ülke arasında güvenlik anlaşması imzalanacağını da bildirdi.

*Fransa'nın Yeni Kaledonya özerk bölgesinde başlayan ayaklanmalarda 3 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Kamu binaları ve okulların yağmalandığı, en az 130 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

*ABD Başkanı Biden, rakibi Trump'a meydan okudu. Trump'ın New York'taki sus payı davasına gönderme yapan Biden, canlı yayında tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

*Rusya'nın cehpede ilerleyişi sürüyor. Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Harkov bölgesinde 2, Zaporijya bölgesinde ise 1 yerleşim birimini kontrol altına aldıklarını bildirdi.

*İsviçre'de mahkeme, eski Gambiya İçişleri Bakanı Sonko'yu bakanlık döneminde insanlığa karşı suç işlemekten suçlu buldu. Sonko, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

*ABD'de enflasyon nisanda aylık bazda %0,3 ile beklentilerin altında yükseldi. Yıllık enflasyon beklentilere paralel %3,4 artış gösterdi. Ortalama kazançlar ise %0,4 düştü.

*ABD enflasyon rakamlarının ardından risk iştahında artış gözlendi. Ons altın fiyatı 2 bin 380 dolar bandına yükseldi. Bitcoin, % 5'e yakın artışla 64 bin 500 doları gördü.

*Slovakya Başbakanı Robert Fico, silahlı saldırıya uğradı. Karnından vurulan Fico, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı.

*Gabon'un devrik Cumhurbaşkanı Ali Bongo ve iki oğlu açlık grevine başladı. Bongo, 30 Ağustos 2023'teki darbe sonrası görevden el çektirilerek ev hapsine alınmıştı.

*Fransa'da cezaevi aracından kaçırılan çete liderini arama çalışmaları sürüyor. 'Sinek' lakaplı çete lideri için 'Kırmızı Bülten' çıkarıldı.

*Singapur'da Başbakan Lee Hsien Loong, 20 yıldır sürdürdüğü görevini noktaladı. Lee görevini, kendi partisinden Maliye Bakanı Lawrence Wong'a devretti.

*2. Karabağ Savaşı'ndan sonra üçlü anlaşmayla Karabağ bölgesine yerleşen Rus Barış Gücü, görevini tamamladı.Askerlerin bölgeden çekilmesi kısa sürede tamamlanacak.

*Ukrayna lideri Zelenski, Rusya ile savaşın şiddetlenmesi üzerine İspanya ve Portekiz ziyaretlerini iptal etti.Harkov'da ilerleyişi sürdüren Rusya, saldırılarını yoğunlaştırıyor.

*Estonya'nın Ukrayna'ya asker göndermeyi değerlendirdiği haberlerine Rusya'dan tepki geldi. Yabancı asker ve silahların meşru askeri hedefler olarak görüleceği bildirildi.

*Afganistan'ın Ghor vilayetinde askeri bir helikopter nehir kıyısına düştü.Helikopter kazası sonucunda 1 kişi hayatını kaybetti,12 kişi yaralandı

*İçişleri Bakanı Yerlikaya, Fetövari oluşumlara izin verilmeyeceğini açıkladı. Yerlikaya, 'hükümet ve siyasilere oyun kurmaya çalışanların tuzaklarını yerle bir edeceğiz' dedi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında konuştu. Kongre sürecini başlatacaklarını söyleyen Erdoğan, parti içinde yeni isimlerle yol alacaklarını açıkladı.

*Erdoğan Adalet Bakanı Tunç ve MİT Başkanı Kalın ile da toplantı yaptı. Toplantıda, yargıdaki ve istihbarat alanındaki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

*Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine bugünden geçerli zam geldi. Ücret, 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için 24, Osmangazi Köprüsü için ise 399 liraya çıktı.

*Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı. Benzin ve mazotta katkılı yakıt olarak geçen ürünlerde tek fiyat geçerli olacak.

*İstanbul'da DEM Parti il yöneticileri, eşbaşkanları ve PM üyelerinin de aralarında olduğu kişilerin evlerine polis baskını yapıldı. Baskınlarda 15 kişi gözaltına alındı.

*Maliye Bakanlığı vergi kaçakçılığıyla mücadele için düğmeye bastı. 230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya inerken, 17 milyar TL'lik sahte fatura için inceleme başlatıldı.

*Eminönü'ndeki tarihi Mısır Çarşısı'nda yangın çıktı. Bir restoranın bacasında başlayıp, çatıya sıçradığı belirtilen yangına itfaiyenin müdahalesi sürüyor.

*Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarındaki depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.

*AKP'nin kamp tarihleri belli oldu. Genel merkez yöneticileri ve milletvekilleri 7-8 Haziran, belediye başkanları da 1-2 Temmuz'da kampa girecek.

*Öğrencilerinin görüntülerini velisinden izin almadan sosyal medyada yayınlayan öğretmenlere kınama cezası geliyor. Cezalar, sicil dosyasında 5 yıl boyunca kalacak.

*İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olmasından Mısır'ı sorumlu tuttu. Gazze'deki insani krizi önlemenin anahtarının Mısır'ın elinde olduğu öne sürüldü.

*İngiltere, İsrail'e silah ihracatına devam edeceğini duyurdu. Refah'taki geniş çaplı bir İsrail operasyonunun da buna engel olmayacağı açıklandı.

*ABD'de, İsrail'le 1 milyar dolarlık yeni silah anlaşmasını onaylama süreci başladı. Anlaşma, tank mühimmatı, taktik araç ve havan mermisi transferini içeriyor.

*Beyaz Saray ise İsrail'e yönelik silah tehdidi sonrası yeni bir açıklama yaptı. Başkan Biden'ın, Kongre'den geçerse, İsrail'e güvenlik yardımını veto edeceği duyuruldu.

*İsrail tankları Gazze'nin güneyindeki bazı yerleşim bölgelerine ulaştı. Stratejik öneme sahip Selahaddin yolunu geçen tanklar, Brezilya ve Cineyna mahallelerine girdi.

*İsrail, 52 yardım TIR'ının Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan Refah'a girişine izin verdi. Refah Sınır Kapısı'nın, tüm giriş-çıkışlara kapatılacağı açıklanmıştı.

*ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, hafta sonu Suudi Arabistan ve İsrail'e gidecek. ABD'nin, ziyaret öncesi İsrail'le Refah'a operasyon başlatılmaması için anlaştığı öne sürüldü.

*İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, Gazze'de yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşa edilmesi çağrısı yaptı. Ben-Gvir, bölgede yaşayan Filistinlilerin gönüllü göçünün teşvik edilmesini istedi.

*Eski ABD Başkanı Trump'ın sus payı davasında eski avukatı Cohen, ifade vermeyi sürdürdü. Cohen, 'Trump için yalan söylediğime pişmanım' diye konuştu.

*Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde bilanço ağırlaşıyor. Can kaybı sayısının 148'e çıktığı ülkede, kayıp sayı da 127 olarak açıklandı.

*Kenya'daki sel felaketinde de hayatını kaybedenlerin sayısı 289'a yükseldi. Felaket nedeniyle 100 okulun ikinci dönemde açılamayacağı duyuruldu.

*ABD, Çin üretimi elektrikli araçlara % 100 gümrük vergisi uygulanması dahil bir dizi yeni tedbir duyurdu. Çin ise meşru haklarını korumak için gerekli adımları atacağını açıkladı.

*ABD'de kasımdaki başkanlık yarışı için ön seçim süreci sürüyor. Nebraska, Maryland ve Batı Virginia'da Demokrat Biden ile Cumhuriyetçi Trump rahat kazandı.

*ABD Başkanı Biden, Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklayan yasa tasarısını imzaladı. Yasak, tasarı yasalaştıktan 90 gün sonra başlayacak.

*Ukrayna lideri Zelenski, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Kiev'de bir araya geldi. İkili, Ukrayna ordusuna destek ve savunma işbirliğinin sürdürülmesini ele aldı.

*Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymasında ölü sayısı 52'ye yükseldı. Kayıp 17 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

*Fransa Normandiya'da silahlı kişiler, bir mahkumu kaçırmak için hapishane konvoyuna pusu kurdu; 2 gardiyan öldürüldü. Zanlıların yakalanmasına çalışılıyor.

*Rusya'da muhalif siyasetçi Kara-Murza'ya vatana ihanet dahil farklı suçlardan verilen 25 yıl hapis cezası onandı. Ceza, ülkede bir muhalife verilen en uzun hapis cezası oldu.

*Polonya Başbakanı Tusk, hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceklerini, buna karşılık para da ödemeyeceklerini açıkladı. Tusk, 'AB bize göçmen kotasını dayatamayacaktır' dedi.

*Rusya Savunma Bakanlığı Ana Personel Daire Başkanı Kuznetsov, rüşvet aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Kuznetsov'un evinde yüksek miktarda para ve lüks eşya bulundu.

*AB, yeni göç ve iltica kurallarını kabul etti. Yeni kurallar, birliğin dış sınırlarının güçlendirilmesi ve sorumluluğun üye ülkeler arasında paylaştırılmasını içeriyor.

*Dünya genelinde yerinden edilen kişi sayısında rekor kırıldı. Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla yerinden edilmiş kişilerin toplam sayısı 75,9 milyona yükseldi.

*AB, Ukrayna Planı'nı onayladı. Ülkenin AB'ye katılım sürecinde gerçekleştirmeyi planladığı reformlar için gelecek 4 yıl boyunca düzenli ödeme yapılacak.

*Fransa Yeni Kaledonya'da anayasal reform karşıtı ayaklanma büyüyor. 3 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı olaylarda kamu binaları ve okullar yağmalandı.

*Rus ordusu, Ukrayna ordusunun Harkov yakınındaki barajı patlatma girişimini engelledi. Baraja yerleştirilen patlayıcılar etkisiz hale getirildi.

*Rusya lideri Putin, yeni kabineyi oluşturan bakan ve yetkili listesini onayladı. Putin, kendisinin belirlediği yeni kabine üyelerini onaylayan kararnameyi imzaladı.

*Kanada'nın Wood Buffalo bölgesinde orman yangınları nedeniyle binlerce kişinin tahliyesine karar verildi. Tahliye kararı yaklaşık 6 bin kişiyi etkileyecek.

*ABD'de nisan ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak. Ülkede enflasyon martta aylık % 0,4, yıllık ise %3,5 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti.

*Çin, büyük yolcu gemileriyle gelen turist gruplarına liman kentlerinde vize muafiyeti getirdi. Yolcu gemilerinin yanaştığı 13 liman kentine vizesiz giriş yapılabilecek.

*AB, 'influencer'ları destekleme kararı aldı. Kararla, dezenformasyon, çevrim içi nefret söylemi ve siber zorbalık gibi tehlikelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

*Güneş'te bir patlama daha oldu. Patlama sonrası oluşan ve Dünya'ya yaklaşan jeomanyetik fırtınanın yaygın voltaj kontrolü sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı.

*Prens Harry ve Meghan Markle çiftinin ABD'de kurduğu vakfa yasak geldi. Yıllık mali kayıtları sunmayan Archewell Vakfı'nın para toplaması veya harcaması yasaklandı.

*Cannes Film Festivali başladı. Altın Palmiye ödülü için 22 filmin yarışacağı festivalde, Oscar ödüllü oyuncu Meryl Streep'e, Altın Palmiye Onur Ödülü verildi.