DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA İŞÇİLER MEYDANLARI DOLDURDU
Dünya'dan Haberler
1 Mayıs 2024 15:02

1 Mayıs İşçi Bayramı dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. İşçiler, haklarını savunmak için meydanları doldurdu. Yürürüşlerde hükümetler protesto edilirken, Filistinle destek mesajları da verildi.

FRANSA

Fransa'nın en büyük sendikası olan Genel İş Sendikası CGT öncülüğünde 1 Mayıs alanları doldu. Bordeaux kentinde işçiler, meşalelerle miting düzenledi, haklarını talep etti. İşçiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u maketleri ile protesto etti. Fransa'daki 1 Mayıs eylemlerinde Filistin'e destek gösterileri de vardı. Pankartlar ve Filistin bayraklarıyla yürüyen grup, İsrail'i protesto etti.

ALMANYA

Alman işçiler, Berlin'de Alman Sendikalar Konfederasyonu (Deutscher Gewerkschaftsbund, DGB) tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşteki pankartlarda Türkçe ifadeler de dikkat çekti. İşçilerin taşıdığı bir dövizde ise "Ezilen uluslar kazanacak" mesajı yer aldı.

YUNANİSTAN

Yunanistan'daki 1 Mayıs eylemlerinin adresi yine Atina oldu. Başkent meydanlarında yürüyen binlerce kişi, Filistinle dayanışma mesajları verdi. Yürüyüşte Filistin bayrakları da yerini aldı.

RUSYA

Msokova'da işçiler 1 Mayıs'ta alanlardaydı. Rusya Komünist Partisi, de Moskova'nın merkezinde yerini aldı.

Filipinli işçiler, 1 Mayıs 2024 Çarşamba günü Filipinler'in başkenti Manila'daki başkanlık sarayı yakınlarında toplandı. Çeşitli işçi gruplarından yüzlerce Filipinli işçi, artan gıda ve petrol fiyatlarının ortasında ücret artışı ve iş güvencesi talep etmek için sokaklara döküldü. Polis, bazı noktalarda eyleme müdahale etti.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da konfeksiyon işçileri, 1 Mayıs eyleminde taleplerini haykırdı. Kadın işçiler, "Cinsel istismarın olmadığı iş yerleri talep ediyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de büyük bir kalabalık 1 Mayıs İşçi Bayramı için flama ve bayraklarla miting düzenledi. Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KCTU) üyesi işçiler, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Seok-yeol'un boynunda "Ben bir günahkarım" yazılı bir kukla ile yürüdü.

Çin'de işçiler, 5 günlük ulusal 1 Mayıs tatilinin ilk gününde, Pekin'in kuzeyindeki Badaling'de bulunan Çin Seddi'ne yürüdü.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da işçiler 1 Mayıs'ta taleplerini duyurmak için sokaklara döküldü. Sendikalar, yürüyüş yapan kitleye öncülük etti.

Kamboçyalı işçiler, başkent Phnom Penh'de bir araya geldi. Pankartlar taşıyan işçiler, sloganlarla yürüyüş yaptı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da işçiler pankartlarla 1 Mayıs alanında toplandı. Kadın işçiler sloganlarla alana yürüdü.

Pakistanlı kadın işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Lahor'da toplandı. İşçiler, "Ev işçilerine yönelik şiddeti durdurun" yazılı dövizlerle yürüdü.

Tayvan'lı işçiler, Başkent Taipei'de, hükümetin maaşları artırması ve iş kanunu reformlarını uygulaması talebiyle Başkanlık Ofisi önünde düzenlenen 1 Mayıs gösterisine katıldı. İşçiler, Tayvan'ın giden başkanı Tsai Ing-wen (solda) ve seçilen başkanı Lai Ching-te'yi (sağda) bir işçiyi (solda) baltalarken gösteren bir oyun sergiliyor.

1 Mayıs'ta, Ortadoğu'da da işçiler sokaklara çıktı. Iraklı işçiler, Bağdat meydanlarında yürüyüş yaptı.