Gündem
Türkiye'den Haberler
16 Mayıs 2024 19:41

*Kobani davasında kararlar açıklandı. Selahattin Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ 30 yıl 3 ay, Ahmet Türk ve Emine Ayna 10'ar yıl hapis cezası aldı. Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Aysel Tuğluk beraat etti. Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in tahliyelerine karar verildi.

*CHP lideri Özel, AYM'yi yetkisini aşmakma itham eden Muhsin Şentürk'ün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmasına tepki gösterdi. Özel, 'Anayasa ihlalinin sembol ismini buraya atıyorsanız, demek ki mevcut Anayasa'yı ihlalde ısrarcısınız. Nasıl normalleşecek bu ülke?'dedi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze'yi ağırladı. Erdoğan, Gürcistan'ın büyük altyapı projelerine desteğe hazır olduklarını belirtti.

*Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltına alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Diğer polislerin gözaltı süreci devam ediyor.

*Hazine Bakanı Şimşek, ekonomi programının çalıştığını ve finansal göstergelerin iyileştiğini bildirdi. Şimşek, risk priminin 2020 şubattan sonraki en düşük seviyesi olan 268 baz puana gerilediğini belirtti.

*Cumhurbaşkanı Yrd. Yılmaz OVP'nin eylülde güncelleneceğini söyledi.Yılmaz tasarruf paketinin de etkisiyle bütçe açığının %5'in altına inmesinin mümkün olduğunu belirtti.

*Otoyol ve köprülerin ardından Avrasya Tüneli de zamlandı. Tünelin tek yön geçiş ücreti yüzde 40 zamla otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye çıkarıldı.

*Kripto para düzenlemesi TBMM'ye sunuldu. Teklifte, müşterilerin varlıklarının saklanması, platform ve müşteri arasındaki ilişkilerle, yaptırım ve cezalar yer alacak.

*22 ilde Bölücü Terör Örgütü'ne Bozdoğan-39 operasyonu düzenlendi. Haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile aranma kaydı bulunan 239 şüpheli yakalandı.

*KKM hesaplarından çıkış sürüyor. KKM hesaplarının büyüklüğü geçen hafta 36 milyar 408 milyon lira düşüşle 2 trilyon 196 milyar 417 milyon liraya geriledi.

*Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangını soruşturması sürüyor. İstanbul Valiliği, aralarında Eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılarının da bulunduğu 13 kişi hakkında soruşturma izni verdi.

*TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa ziyaretleri çerçevesinde AKP'yi ziyaret etti. Kurtulmuş, ekimden itibaren içeriğe ilişkin görüşmelerin başlayabileceğini söyledi.

*Taksim saldırısı davasının gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme heyeti YPG'li teröristlerin sözde Kürdistan devleti kurmak için karışıklık çıkarmayı amaçladığını belirtti.

*Rekabet Kurulu, Google'ın otel sorgularına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkladı. Şirkete günlük gelirinin onbinde 5'i oranında para cezası uygulanacak.

*MİT Irak'ta PKK/KCK'li Ahmet Bayar ile Ahmed İbrahim El Ahmed'i etkisiz hale getirdi. Teröristlerin üs bölgelerine saldırı hazırlığında olduğu belirlendi.

*İsrail-Hamas çatışmalarının 223. gününde Gazze'de can kaybı sayısı 35 bin 272'ye çıktı. Yaralı sayısı da 79 bin 205'e yükseldi.

*İsrail Savunma Bakanı Gallant, Başbakan Netanyahu'yu hedef aldı. Gallant açıklamasında, Netanyahu'nun Gazze'deki savaşta bir "ertesi gün planının" olmadığını söyledi.

*BM,Gazze'ye yakıt girişi olmaması ve çatışmalar nedeniyle yardım dağıtmanın neredeyse imkansız olduğunu bildirdi.2 milyondan fazla Filistinli durumdan etkileniyor.

*BM Genel Sekreteri, İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın "tüm bölgeye yayılabileceği" uyarısında bulundu. Guterres, Refah'a saldırının kabul edilemez olduğunu da söyledi.

*Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine uçaklarla insani yardım indirildi. Bu, İsrail'in 7 Mayıs'ta Refah'a başlattığı saldırı sonrası bölgeye ulaşan ilk insani yardım oldu.

*Rusya lideri Putin, Pekin'de mevkidaşı Şi Cinping ile bir araya geldi. İki lider stratejik ortaklık bildirisi imzaladı.

*Putin, Çin ile nükleer işbirliğini derinleştirdiklerini söyledi. Şi de, "Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulunmasının doğru yol olduğu konusunda hemfikiriz" dedi.

*Ukrayna, Harkov'un bazı bölgelerinde 'Rus ilerlemesinin durdurulduğunu' açıkladı. Rusya ise Lyptsi köyünü ele geçirmek için çalışmalara başladığını duyurdu.

*Endonezya'da, Ibu Yanardağı'ndaki patlamaların ardından uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.Yanardağın 7 km çevresinde faaliyette bulunulmaması uyarısı yapıldı.

*AB, Meta'yla ilgili soruşturması başlattı. Facebook ve Instagram'da çocukların korunmasına ilişkin Birlik kurallarına uyulup uyulmadığı araştırılacak.

*Hollanda'da 4 partili 'sağ koalisyonun' üzerinde anlaştığı hükümet protokolü açıklandı. Protokole göre, ülke tarihinin en sert iltica ve göç politikası uygulanacak.

*Endonezya'dan Suudi Arabistan'a giden yolcu uçağı, kalkışının ardından motorlarından birinin alev alması üzerine acil iniş yaptı. Uçaktaki 468 kişi yara almadan kurtarıldı.

*NATO ülkelerinin genelkurmay başkanları Brüksel'de toplandı. Toplantılarda, ittifakın dönüşümü, yeni savunma planları ve Rusya-Ukrayna savaşı ele alınacak.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete kumpas iddiaları sonrası konuştu. Erdoğan, bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyeceklerini söyledi.

*Erdoğan, kamuda tasarruf paketiyle ilgili muhalefete de çağrı yaptı. Erdoğan, tedbirlerin uygulanması ve nepotizmin önlenmesi için muhalefetin de sorumluluk almasını istedi.

*Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze meselesinde ABD'nin kayıtsız şartsız İsrail'i desteklediğini söyledi. Fidan, 'Biz de Filistin'i destekliyoruz. Bu bir ayrım noktası' dedi.

*Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele teklifinin ilk 3 maddesi Meclis'de kabul edildi.  23 maddelik kanun teklifi piyasa dengesini bozan işletmelere ağır cezalar içeriyor.

*TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa turunu AKP ile tamamlıyor... Kurtulmuş bugün partinin Grup Başkanı Abdullah Güler'le bir araya gelecek.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Muhsin Şentürk'ü seçti. Konuyla ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

*Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala'nın yeniden yargılama talebiyle yaptığı 3. başvuru da reddedildi. Karara itiraz yolu açık bulunuyor.

*Hamas lideri Haniye, ateşkes müzakerelerinin çıkmaza girdiğini açıkladı. Haniye, Refah'a saldırılar ileri giderse müzakerelerin tümüyle belirsizliğe sürükleneceğini söyledi.

*İsrail ordusunun Refah kentine ek birlik gönderdiği duyuruldu. Komando birliğinin kentin doğusunda konuşlu 162. Tümen'e katılacağı bildirildi.

*BM, 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'tan yaklaşık 600 bin kişinin zorla yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta bölgeye kara saldırısı başlatmıştı.

*İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin kuzeyinde sivillerin toplandığı alanı bombaladı. Saldırıda çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı.

*AB, İsrail'e, Refah'taki kara saldırılarını derhal durdurma çağrısı yaptı. Aksi durumun AB-İsrail ilişkilerine "ağır bir baskı" getireceği bildirildi.

*İsrail, BM Genel Kurulu'nun Filistin kararını reddetti. Başbakan Netanyahu, Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
 
*Yasa dışı Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'da gıda yüklü bir TIR'ı yağmalayarak, Filistinli şoförü darbetti. Yerleşimciler, gıda yardımlarının Hamas'a gittiğini iddia etti.

*UAD'da İsrail'e karşı alınacak ek önlemler görüşülecek. Bu kapsamda bugün Güney Afrika, yarın da İsrail sözlü beyanda bulunacak. Duruşmalar halka açık olacak.

*ABD'nin eski başkan adayı Nader, Gazze'de ölü sayısının 200 binden fazla olduğunu öne sürdü. Nader, Hamas'ın, rakamları, halkını koruyamamakla suçlanmamak için düşük tuttuğunu iddia etti.

*Slovakya Başbakanı Fico, uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Saldırgan gözaltına alınırken, ameliyatı başarılı geçen Fico'nun hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi.

*ABD, Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık orta ve uzun vadeli dış askeri finansman paketini onayladı. İki ülkenin bir güvenlik anlaşması üzerinde çalışmaya devam ettiği bildirildi.

*Brezilya'daki sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor. Can kaybı sayıs 150'ye, kayıp sayısı 112'ye yükseldi. Selden etkilenenlerin sayısı ise 2 milyon 120 bini geçti.

*Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletindeki heyelan ve sellerde yaşamını yitirenlerin sayısı 58'e yükseldi. 1500'den fazla ailenin bölgeden tahliye edildiği bildirildi.

*İran'ın Meşhed kentinde sağanak yağışın ardından meydana gelen selde 7 kişi yaşamını yitirdi. 150 ev selden zarar görürken, 12 kişiden ise haber alınamıyor.

*Fransa'nın şiddet olaylarına sahne olan özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da can kaybı sayısı 4'e çıktı. Fransa lideri Macron, bölgede 12 gün süreyle OHAL ilan etti.

*Fransa'da cezaevi aracından kaçırılan çete lideri için kırmızı bülten çıkarıldı. 2 gardiyanın öldüğü olay sonrası kaçan mahkumu aramak için yüzlerce polis göreve çağrıldı.

*ABD'de başkan adayları Biden ile Trump'ın canlı yayın tartışmalarının tarihleri belli oldu. 2 rakip 27 Haziran'da CNN, 10 Eylül'de ise ABC'de kozlarını paylaşacak.

*Kanada'da etkili olan orman yangınları nedeniyle 6 bin 600 kişi için tahliye kararı alındı. Ülke genelindeki 134 aktif yangından 43'ünün kontrolden çıktığı belirtildi.

*AB, Gürcistan'ı Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı yasa tasarısıyla ilgili yine uyardı. Yasanın parlamentoda kabulünün ülkeyi AB yolunda olumsuz etkileyeceği belirtildi.

*Azerbaycan ve Ermenistan sınır belirleme komisyonları 9. kez toplandı. Taraflar, Gazah yönündeki sınır hattının belirlenmesi konusunda protokol imzaladı.

*Almanya ve Ruanda, Srebrenitsa katliamını BM gündemine taşıdı. 11 Temmuz'un 'Uluslararası Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü' olarak ilan edilmesi istendi.

*ABD'li iş insanı Warren Buffett, milyarlarca dolar yatırım yaptığı gizemli şirketi açıkladı. Buffett'ın şirketi, sigorta şirketi Chubb'un yaklaşık 26 milyon hissesini satın aldığını duyurdu.

*Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nin halesinde, evrenin en yaşlı yıldızlarından olduğu düşünülen 3 yeni yıldız keşfetti. Yıldızların 12 ile 13 milyar yıl önce oluştuğu sanılıyor.