Tayvan'ın üst düzey güvenlik heyetinin Washington ziyareti, Çin'in sert tepkisini beraberinde getirdi. Pekin, temasları "kabul edilemez" ilan ederken Tayvan çevresinde askeri tatbikat düzenledi.
Tayvan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Joseph Wu, bu hafta başında Washington'a giderek Trump yönetimiyle görüşmelere başladı.
Bu ziyarete Tayvan'ın bağımsızlığını toprak kaybı olarak gören Çin'in tepkisi ise çok gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan heyetinin ABD'de bulunmasına sert tepki gösterdi.
Pekin, bu tür temaslara kesin olarak karşı olduğunu ve ABD'nin "Tek Çin" politikasına bağlı kalması gerektiğini söyledi.
Bakanlık, Tayvanlı yetkililerin Washington'da Trump yönetimiyle resmi temas kurmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.
Bakanlık sözcüsü, "Her türlü resmi ABD-Tayvan ilişkisine karşıyız. ABD tarafı, Tayvan meselesinde sözde bağımsızlık hareketlerini desteklemeyi derhal durdurmalı" açıklamasını yaptı.
ADAYI KUŞATAN TATBİKATLAR
Pekin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor, Tayvanlıları ise Çin vatandaşı olarak kabul ediyor. Tayvan ise, adanın kaderini yalnızca Tayvan halkının geleceği belirleyebileceğini savunuyor.
Tayvan heyetinin ziyareti, Çin'in Ada çevresinde iki gün süren askeri tatbikatlarını tamamlamasından kısa süre sonra gerçekleşti.
Tatbikatlarda uzun menzilli ve gerçek mühimmat kullanılan atışlar yapıldı. Taipei yönetimi bu tatbikatları kınadı. ABD de Çin'in artan askeri faaliyetlerini eleştirdi.
Washington, Tayvan ile resmi diplomatik ilişkisi olmasa da adanın en büyük uluslararası destekçisi ve silah tedarikçisi konumunda.
DOSTA DA RAKİBE DE TARİFE
Bakanlık sözcüsü, "Her türlü resmi ABD-Tayvan ilişkisine karşıyız. ABD tarafı, Tayvan meselesinde sözde bağımsızlık hareketlerini desteklemeyi derhal durdurmalı" açıklamasını yaptı.
rifeleri açıkladı. Aynı tarifeler Tayvan'ı da etkiledi. Taipei, bu önlemleri "haksız misillemeler" olarak nitelendirdi.
Trump ise Tayvan'ın yarı iletken madde ve çip sektörünü ABD'den çekmesini eleştirdi. Tayvan'ın güvenlik danışmanları ise Washington'un desteğinin "çok güçlü" olduğunu savunuyor.
Çin ise Tayvan lideri Lai Ching-te'yi hedef almaya devam ediyor. Çin hükümet sözcüsü, bu hafta Lai'yi tasvir etmek için "asalak" ifadesini kullanmıştı.