Gündem
Türkiye'den Haberler
6 Mayıs 2024 10:49

*Kabine bugün toplanıyor. Öğretmen atamaları, yeni müfredat taslağı, terörle mücadele ve enflasyonun düşürülmesi için atılabilecek adımlar masada olacak.

*Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze'deki gerilimin son bulması için iki devletli çözüm çağrısı yaptı. Fidan, 'iki devletli çözüme gitmeksek bu son Gazze savaşı olmayacak' dedi.

*İstanbul'da 1 Mayıs olaylarına karışan 12 şüpheli daha gözaltına alındı. Soruşturmada tutuklu sayısı ise 38'e çıktı.

*Meclis bu hafta, fahiş fiyata karşı atılacak adımları içeren yasa teklifini  görüşecek. Düzenlemeyle, piyasa dengesini bozan işletmelere verilen cezalar da artırılacak.

*YSK, 31 Mart yerel seçimlerinin kesin sonuçlarını bugün açıklayacak. 7 ilçe ve beldedeki seçimler ise 2 Haziran'da yenilenecek.

*Kara para soruşturması nedeniyle tutuklanan Dilan Polat'ın kendisini yaraladığı iddia edildi. Tahliyesi için başvurulan Polat'ın durumuna Adli Tıp Kurumu bakacak.

*6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi davasında sanıkların yargılanmasına bugün yeniden başlanıyor. İstinaf, sanıklara verilen cezayı az bularak kararı bozmuştu.

*İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki Edanur Gezer'in İBB'nin açtığı çukurdaki su birikintisine düşerek ölümünde karar verildi. 1 makine teknikeri tutukladı, kepçe operatörü ve tesisatçı hakkında ise adli kontrol kararı verildi

*Kurumlar vergisi beyanname verme süresi bugün doluyor. Ödemeler Dijital Vergi Dairesi veya Mobil Uygulama üzerinden ya da PTT'den yapılabiliyor.

*Eski İYİ Partili Yusuf Halaçoğlu, Kutlu Partisi'ni kuruyor. Halaçoğlu ve beraberindeki kurucular kurulu, partinin kuruluş dilekçesini verdi.

*Benzin ve motorine indirim geliyor. Salı gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin ve motorinde 1.5 TL civarında indirim bekleniyor.

*Kahire'de iki gün süren, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakereleri sona erdi. Olası anlaşmaya dair teklif veya cevabın içeriğiyle ilgili bilgi paylaşılmadı.

*İsrail ordusu, Refah'ın doğusundaki birçok mahalleyi boşaltmaya başladı. Filistinlilere el-Mevasi ve Han Yunus'taki "insani bölgelere gitme" çağrısı yapıldı.

*Öte yandan ordu, Batı Şeria'daki Tulkerim Mülteci Kampı'nı kuşattı. Zaman zaman patlama sesleri duyulan kamptaki Filistinli aileler tahliye edilmeye başlandı.

*Hamas, Gazze'deki Kerem Şalom Sınır Kapısı'na havan topuyla saldırdı. Çok sayıda ölü olduğu bildirilirken, sınır, yardım TIR'larının geçişine kapatıldı.

*ABD basını, Biden yönetiminin geçen hafta İsrail'e gidecek mühimmat sevkiyatını durdurduğunu yazdı. Bu adımın Tel Aviv yönetiminde ciddi endişeye yol açtığı belirtildi.

*İsrail hükümeti, El Cezire'nin İsrail'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Karar sonrası Kudüs'teki ofisine baskın düzenlenen TV kanalına ait ekipmanlara el konuldu.

*İsrail Savunma Bakanı Gallant, ateşkes ve rehine takasıyla ilgili konuştu. Gallant, Hamas'ı ateşkes konusunda ciddi olmadığına dair işaretler vermekle suçladı.

*ABD üniversitelerinde Filistin'e destek gösterilerinde gözaltı sayısı 2500'ü buldu. Gelecek hafta yapılacak mezuniyet törenlerine rağmen gösterilerin sürmesi bekleniyor.

*Fransa'da ise Gazze'ye destek protestoları liselere de yayıldı. Bugün ve yarın ülke genelindeki onlarca lisede Gazze'ye destek ve ateşkes talebiyle protesto düzenlenecek.

*Türkiye'den Gazze'ye insani yardım ulaştıracak 11. İyilik Gemisi Mersin Limanı'ndan yola çıktı. Gemi, 5 bin 66 ton insani yardım malzemesi taşıyor...

*Rusya, Ukrayna lideri Zelensky'yi 'arananlar' listesine ekledi. Ukrayna Dışişleri ise bu adımı Rus devleti ve propagandasının çaresizliğinin kanıtı olarak nitelendirdi.

*Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde can kaybı 76'ya, kayıp sayısı ise 103'e çıktı. Arama kurtarma çalışmalarının aralıksız sürdüğü belirtildi.

*ABD'nin Texas eyaletinde de aşırı yağışlar nedeniyle 12 nehir göstergesi büyük sel aşamasına ulaştı. Houston civarında binlerce kişi tahliye edildi.

*Meksika'da geçen haftasonu kaybolan 2 Avustralyalı ve bir Amerikalı turistin cansız bedenlerine ulaşıldı. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

*Çin lideri Şi, 5 yıl aradan sonra Avrupa turuna çıktı. İlk durağı Paris olan Şi, Macaristan ve Sırbistan'ı da ziyaret edecek.

*Rusya, Donetsk bölgesindeki Oçeretino yerleşim biriminin ele geçirildiğini duyurdu. Son 24 saatte Ukrayna ordusuna ait 20 insansız hava aracının vurulduğu açıklandı.

*Rusya, eski Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov ve eski Enformasyon Bakanı Stets'i arananlar listesine dahil etti. İki bakan hakkında arama kararı çıkarıldı.

*Ukrayna ordusu Belgorod Bölgesi'nde sivil araçları hedef aldı. Saldırı sonucu en az 6 kişi hayatını kaybederken 30'dan fazla da yaralı var...

*İngiltere Başbakanı Sunak, yerel seçimlerde ciddi hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Sunak, ana muhalefetin genel seçimde 1. parti olabileceğini kabul etti.

*Panama'da devlet başkanlığı seçimini eski Kamu Güvenliği Bakanı Jose Mulino kazandı. Mulino, oyların % 34,42'sini alarak devlet başkanı seçildi.

*Nijerya'da silahlı çete üyeleri, Katsina eyaletine bağlı köylere silahlı saldırı düzenledi; 24 kişi yaşamını yitirdi. Aralarında kadınların da olduğu çok sayıda kişi kaçırıldı.

*Endonezya'nın Batı Papua eyaletinde 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre, can veya mal kaybı bildirilmedi.

*Avustralya hükümeti, üniversite kredilerine ilişkin yapacağı değişiklikle öğrenci borçlarının yaklaşık 2 milyar dolarını siliyor.Yeni düzenlemeye göre öğrenci kredileri için ayrıca düşük enflasyon oranı esas alınacak.

*Tesla'nın insansı robotu Optimus'un fabrikada yeni kazandığı yeteneklerini sergilediği son video sosyal medya hesabından paylaşıldı. Optimus'un artık insan gücünün yerini tutabilecek basit işleri yaptığı görüldü.

*Moda dünyasının en prestijli gecesi 2024 Met Gala bugün yapılacak. Etkinliğin teması, "Uyuyan Güzeller: Modanın Yeniden Doğuşu" olacak.

*Yüzüklerin Efendisi'nde Kral Theoden, Titanik'de ise Kaptan Edward Smith rolleriyle tanınan İngiliz aktör Bernard Hill, 80 yaşında vefat etti. Hill'in ölüm nedeni açıklanmadı.  

*Cinsel taciz suçlamalarından aklanan ünlü aktör Kevin Spacey, belgesele konu oldu. Maskesiz Spacey adlı belgesel, Birleşik Krallık'ta bugün ve yarın yayınlanacak.